Perinteet ja sitsikulttuuri

Mitä olisikaan teekkariyhdistys ilman perinteitä? – Emme mekään tiedä! Teekkarityttöjen näkyvimmät perinteet liittyvät luonnollisestikin tyttösitseihin. Tälle sivulle olemme koonneet hieman tyttösitsien historiaa sekä nykypäivää, sekä tyttösitseistä ensi kertaa kuuleville että ilmoittautumislistan vakionimille sitsi-ikävän lievitykseksi. Täältä voi myös käydä vaikka tarkistamassa Teekkarityttöjen skoolaussäännöt, mikäli kuvio ei vielä ensimmäisillä sitseillä juurtunut lihasmuistiin.

Tyttösitsien lyhyt historia

Tyttösitsien hieman yli kymmenvuotisen historian voidaan katsoa alkaneen 1990-luvun lopulla, kun erään FTMK-vuosikerran pojat päättivät järjestää sitsit kaikille teekkaritytöille, teekkarityttöyden kunniaksi. Koska jo ensimmäiset sitsit olivat menestys ja Otaniemessä tuntui selkeästi olevan tilausta tämänlaiselle tyttötoiminnalle (<3), sitsit päätettiin järjestää seuraavanakin vuonna. Tytöt kuitenkin omivat järjestelyvastuun itselleen heti historian toisista tyttösitseistä lähtien, poikien säilyessä edelleen työvoimana.

Ensimmäisinä vuosina sitsien järjestelyt olivat hiukan hajanaiset, sillä vastuu ei oikein kuulunut kenellekään, mutta kaikki halusivat kuitenkin sitsit järjestettäviksi. Kun Teekkaritytöt TT ry sitten vuonna 2001 uudelleen perustettiin, olikin aivan luonnollista, että myös tyttösitsit siirtyivät ensimmäiseksi ”perinteeksi” tuoreelle yhdistykselle.

Tyttösitsit nykyään

Teekkarityttöjen järjestämät jokasyksyiset Tyttösitsit ovat yksi syyslukukauden odotetuimmista tapahtumista. Viime vuosina Servin Mökissä järjestetyille sitseille ovat tervetulleita kaikki naispuoliset teekkaritytöt ja heidän (niin ikään naispuoliset) ystävänsä. Vakiovieraita ovat olleet mm. kyltereiden naisyhdistys Seireenit, joten teknillisten aineiden opiskelua ei vaadita, ainoastaan teekkarimyönteisyyttä! Mukaan mahtuu tosin myös muutama tarkkaan harkittu miespuolinen, mutta nämä ovat kutsuvieraspaikkoja eikä niitä todellakaan jaeta joka jannulle. Miehet ovat kuitenkin lämpimästi tervetulleita niin keittiö- ja tarjoiluvuoroon kuin puoliltaöin alkaville jatkoillekin.

Tyttösitsit ovat profiililtaan ns. hieman paremmat sitsit: näihin juhliin voit huoletta laittaa sen vaatekaappisi sievimmän mekon, jota et ehkä kiltasi perussitseille ole uskaltanut pukea. Vaikka kyseessä ovatkin ”vain” sitsit ja pukukoodina näin ollen cocktailasu (mahdolliseen erilliseen teemaan sopivilla asusteilla), Tyttösitseillä nähdään (ainakin alkuillasta) sitä astetta tyylikkäämpää käyttäytymistä, josta teekkarit tunnetaan. Sekä tarjoiluja että ohjelmaa on oikeasti mietitty, joten omakaan laittautuminen ei taatusti mene hukkaan. Kerrankin ympärillä on ihmisiä, jotka osaavat arvostaa näkemääsi vaivaa!

Tyylikkyys ei kuitenkaan tarkoita tylsyyttä ja turhanpäiväistä pönöttämistä: päinvastoin, monille Tyttösitsit ovat ne syyskaudet hauskimmat pöytäjuhlat. Naisporukassa sitsaaminen on mukavaa vaihtelua Otaniemen lukusille miesvaltaisille tapahtumille, eivätkä keskustelunaiheet suinkaan pyöri koruompelun ja inttileskeyden ympärillä. Luvassa on siis herkullisen ruuan ja ikimuistoisen ohjelman lisäksi todella hyvää seuraa, joten näille sitseille voi vallan mainiosti ilmoittautua vaikkei tuntisi ennalta yhtäkään kanssasitsaajaa. Ei siis ihme, että kun näihin juhliin on kerran päätynyt, niihin haluaa toistekin!

Skoolaussäännöt

Jotkut asiat eivät muutu: vuodesta toiseen Tyttösitsien ensimmäinen maljannosto menee enemmän tai vähemmän hämmästelyksi, sillä miten ihmeessä skoolataan seurassa, jossa kaikki ovat samaa sukupuolta? - No ihan helposti!

Tyttösitsien (ja muidenkin tyttöisten pöytäjuhlien) skoolaussääntö: ensin etuvasemmalle, sitten etuoikealle, lopuksi eteen. Yksinkertaista, mutta varsin toimivaa!

Laulukulttuuri

Teekkarityttöjen laulukulttuuri ja sen myötä sitsilaulut noudattelevat lähinnä kulloisenkin lukkarin mieltymyksiä, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että tyttösitseillä laulettaisiin vain yhden killan tai osakunnan perinteiden mukaisesti. Lauluvihkoihin pyritään valitsemaan kappaleita useista eri laulukirjoista, eivätkä sitsien mahdolliseen teemaan sopivat lainaukset populäärimusiikistakaan ole pannassa.

Eikä tässä vielä kaikki: koska jäsenistöön kuuluu kauniisti laulavia teekkarinaisia kaikilta aloilta, yhdistyksen tapahtumissa oppii varmasti hienoja uusia sitsilauluja myös läsyjen ulkopuolelta. Edes lukkari ei tiedä, mitä kaikkea illan aikana loppujen lopuksi lauletaankaan! Lisäksi tyttösitsit on mainio paikka opetella myös laulujen oikea melodia – teekkarityttö kun laulaa sekä mieluummin että hyvin.

Yksi asia kuitenkin pysyy: Teekkarityttöjen marssi. Sillanpään marssilauluun 2000-luvun alkupuolella riimitelty tunnustus kaikille teekkarinaisille on synnyinhetkestään asti kuulunut olennaisena osana tyttösitsien ohjelmaan, eikä mikään estä sen laulamista muissakin TeTyn tapahtumissa.

Teekkarityttöjen marssi

Sävel: Sillanpään marssilaulu
Sanat: Teekkaritytöt

Otaonnelan tienoita tervehtien
tämä laulumme kaikukoon,
yli Alvarin, Rantsun ja lafkojen
aina Amfilta museoon.
Sama kaiku on korkojen,
kyllä vaistomme tuntee sen,
kuinka teekkarityttöset loistollaan
Otaniemen valloittaa.

Sinä tiedäthän, sisko, mun vierelläin,
mikä retkemme tänne toi.
Riemumielin me riennämme sinnepäin,
mistä yhteinen kutsu soi.
Tapa tuttu jo taattojen
nyt on hoidossa tyttösten:
kun dippainssejä Suomessa tarvitaan,
kotiaskareet jäädä saa.

Vaikka paljon on miehiä Otskissa,
toki voimis' on naiseus.
Täällä oppia elää ja juhlia
joka neidolla oikeus.
Tyttöfuksit ja isoset,
riviteekkarit, ännännet,
tervetulleita olette itsekin
mukaan Teekkarityttöihin!

Koonnut: Hilla Pohjalainen, kiitoksen Hanna Kalanteelle